Her er et veldig viktig tema. Nemlig kastrering. Dette er viktig vet de aller fleste og her har jeg skrevet litt om det, kom gjerne med komentarer om hva som kunne vert forandret osv...
1.Hva er kastrering?
Kastrering er et kirurgisk inngrep der en fjerner hele kjønnskjertelen - testiklene hos hannkatt, ovariene (eggstokkene) hos hunnkatt. Hos hunnkatt hender det at hele livmoren fjernes i samme omgang (ovarihysterektomi), for å sikre seg mot fremtidige livmorbetennelser. Når du kastrerer katter mister de evnen til å forplante seg videre.
2. Hvorfor skal jeg kastrere?
•Prisen for kastrering er relativt høy. Fra 900kr-1500 kr. Men man tjener på dette hvis man har løpende utgifter i p-piller.
•Kastrering minsker faren betraktelig for jurkreft.
•Du trenger ikke å bekymre deg for glemte p-piller.
•Du får garantert ikke uønskede kattunger, det finnes absolutt nok kattunger som man kan få tak i.
•Risikoen for at katten din stikker av er redusert.
•Det finnes ikke risiko for livmorsbetennelse når katten er kastrert. (forekommer bare oss hunnkatter)
3. Jeg har hørt att hunnkatter må ha ett kull før de blir kastrert, er dette sant?
Nei, at katten må ha ett kull før den blir sterilisert er bare en myte. Katten blir slettes ikke gal eller syk av å bli kastrert tidlig.
4. Jeg vil ikke kastrere, finnes det noen alternativer til kastrering?
Det finnes ingen bedre alternativer enn å kastrere hvis du ikke skal bruke den til avl, men man har p-piller og sterilisering.
P-piller: P-piller virker ved at de hemmer utskillelsen av enkelte kjønnshormoner. På grunn av dette stanses utviklingen av eggceller fra eggstokkene. Dessuten hemmes produksjonen av androgener, dette fører til at løpetidsadferden ikke blir like kraftig. P-piller får man kjøpt oss veterinær, etter undersøkelse. Man kan begynne å gi katten p-piller etter ved 5 måneders alder, katten trenger ikke å ha hatt 1 løpetid.
Sterilisering: Ved sterilisering nøyer en seg med å skjære over sæd/egglederen. Dette gjør at kjønnscellene ikke kan komme dit de skal. Hormon- og kjønnscelle- produksjonen går som normalt, og dyret vil på vanlig måte komme i løpetid, markere revir, pare seg etc. Den eneste forskjellen er at dyret ikke vil kunne forplante seg.
Sterilisering er vanligvis lite aktuelt på katt, da en ved dette inngrepet ikke blir kvitt problemadferden som henger sammen med reproduksjonen. Det er dessuten bortimot like kostbart/innviklet å sterilisere som å kastrere.
Det finnes i tillegg p-sprøyter som settes hos vetrinæren.
5. Når kan hunnkatten min kastreres?
En hunnkatt kan kastreres ved 6 måneders alder. Tidligere går an men de fleste veterinærer synes det er vanskelig å arbeide med mindre dyr, så ved 6 måneders alder er en liten tommelfingerregel.
6. Når kan hannkatten min kastreres?
Ved samme alder som hunnkatter, altså 6 måneders alder.
7. Hvor dyrt er det å kastrere?
Fra 900- 1500 er det normale. Følg med kanskje det kommer er kastreringskampanje som kastrerer, vaksinerer og Id- merker katten din veldig billig. Normal pris: 1700 kr for alt, deres pris rundt 1000 kr for alt.
8. Hva må jeg gjøre før kastreringen?
Du må først finne et sted i huset som katten din kan ligge uten at den fryser eller har mulighet til å hoppe oppå ting. Altså et varmt sted, uten ting den kan hoppe opp på som f.eks en vask, badekarr osv… Den bør ikke hoppe opp på ting pga. at bakbeina dens kan henge igjen.
Katten skal heller ikke ha mat det døgnet før kastreringen skjer. Vann kan stå fremme men du må rydde bort tørrforet.
9. Hva er viktig etter kastrering?
Hvis du kastrerer hunnkatt får den en body eller en slaks truse slik at den ikke biter opp stingene.
Legg katten et varmt sted i huset og la den få ro og fred. Vær forsiktig med mat rett etter opprasjonen, katten får lett brekninger og kan kaste opp. Men vann kan stå fremme, hvis katten ser noenlunde bra ut noen timer senere (altså har vert oppe å gått litt og slikt) kan du gi katten litt tørrfór.
Katten skal være inne minst en uke etter opprasjonen, pga infeksjons faren , det kan være lurt å ha katten litt lenger inne for sikkerhets skyld.
Håper dere har lært noe av innlegget mitt.
Skrevet av Dina.
Informasjon hentet fra: Erfaringer og eget hode.