Komplikasjoner
Heldigvis så går de aller fleste kattefødsler veldig fint! Men komplikasjoner kan skje, og når er det komplikasjoner? Når må dyrlege kontaktes? Det er ikke alltid lett å vite, og hver fødsel er individuell. Men noen tommelfingerregler kan følges.
Det skjer ingenting på tross av kraftige veer
Den første kattungen er slitsom å få ut. Men det skal likevel gå greit å føde, så om kattemor har hatt kraftige veer i en times tid så ta en telefon til dyrlegen! Han/hun vil spørre litt, og så finner dere sammen ut hva som er lurt å gjøre. Hun kan godt slite litt til, men det er veldig sjelden det tar så lang tid å føde en kattunge. Og om du venter ennå lenger med å ringe blir det fort for sent. Hun bør ikke ligge slik mer en maks halvannen til to timer! Så når den tiden er gått bør du være hos dyrlegen.
Om det er en kattunge senere i fødselen som ikke kommer så må du ringe mye før. De neste kattungene pleier å komme veldig greit, kun etter minutter med veer da fødselskanalen er åpnet.
Katten har to lange “horn” på sin livmor hvor kattungene ligger jevnt fordelt. Under fødselen tømmes ett horn av gangen, og hun kan slite litt når hun begynner å tømme horn nummer to. Og den aller siste kattungen (om hun har mange) har en lang vei å vandre og ingen andre kattunger som dytter. Den kan også ta litt tid å få ut. I tillegg er hun sliten nå, og veene ikke så kraftige. Men det er helt normalt!
Om fødselen stopper helt opp gjør det heller normalt ingenting. Se på kattemor; sover hun rolig? Virker hun å ha det fint? Ser du at det er kattunger igjen i magen så tilby henne noe næringsrikt å spise. Om det er veer, men bare en og annen så kan fødselen komme i gang igjen om hun får beveget seg litt. Da må du være bittelitt brutal, og ta henne med i andre enden av huset, gjerne så hun må gå opp eller ned en trapp for å komme tilbake til kattungene. Hun vil garantert storme tilbake til de små. Det er ofte nok til at fødselen kommer i gang igjen. Men dette er det ikke nødvendig å gjøre om hun bare ligger rolig og slapper av! Kun om hun har for svake veer, og det er kattunger igjen i magen og hun har fått noe å spise.
Kattungen sitter fast halvveis ute
Det skjer en sjelden gang at en kattunge blir sittende fast halvveis ute. Spesielt om det har gått hull på fostersekken så fostervannet har rent ut før kattungen er ute og/eller at kattungen kommer i seteleie. Da kan det være nødvendig å hjelpe kattemor om den blir sittende fast lenge. Det er normalt at kattungen sklir ut og inn med veene! Men om en kattunge sitter helt fast halvveis ute må det hjelpes til, både for kattemor og de andre kattungene sin skyld. Det er vanskelig å gjøre dette uten erfaring, men det kan være nødvendig selv om akkurat den kattungen kan skades. Bruk en klut eller håndkle for kattungen er som oftest veldig glatt. Forsøk å få tak i mest mulig og dra veldig forsiktig, fast men likevel forsiktig når kattemor har veer. ALDRI forsøk å dra når det ikke er veer! Du kan redde den lille, eventuelt de som ikke er født ennå, og ikke minst kattemor. Heldigvis skjer dette ytterst sjelden.
Om det går 5-6 timer etter siste kattunge og kattemor fortsatt virker fullstendig utslitt så må du kontakte veterinær! Hun er selvsagt sliten og sover masse sammen med kattungene, men skal ikke virke utslitt.
Skjer det andre ting som ikke virker normalt så ring veterinær!